בכל מקום בו יש עצים בקרבת רשת חשמל, מתעוררת בעיה שמטרידה את תושבי המדינה: עצים וענפים נופלים על רשתות החשמל, גורמים לקצרים והפסקות חשמל ולעיתים אף לשריפות.
"מדובר בבעיה תפעולית ידועה", מסבירה ד"ר אסנת מנגל, ד"ר למדעי הנתונים, שעובדת במחלקת תכנון מרחב ירושלים של חברת החשמל באגף ירושלים והנגב, תחת שרלי שריקי וליאור ברקוביץ. "צוותי גיזום של חברת החשמל מסתובבים בשטח ומנסים להעריך אם עצים או ענפים קרובים מדי לרשתות החשמל. כיום אנו עובדים בשיטת חלוקת השטח לקוביות ובודקים אותן אחת אחת, אבל זה לא היה פתרון מדויק או יעיל לאורך זמן".
פתרון מבוסס בינה מלאכותית
כדי להתגבר על האתגר התפעולי הזה, יזמה ד"ר מנגל , יחד עם יצחק כהן מהנדס חשמל ונתונים גיאוגרפים, מודל טכנולוגי מתקדם מבוסס AI, שמשלב בתוכו צילומי לוויין, צילומי אוויר וצילומי לידאר, ביחד עם חברה חיצונית המתמחה בתחום. המודל למעשה מזהה את העצים הסמוכים לרשתות החשמל, ומספק מידע מפורט על סוג העץ, מצבו הבריאותי והסיכוי שלו לקרוס. "הבינה המלאכותית שמאחורי המודל מאפשרת לנו לזהות את העצים ולהעריך את הסיכון שהם מהווים בצורה הרבה יותר מדויקת", אומרת ד"ר מנגל.
הטכנולוגיה החדשה הזו כבר נוסתה בשני פיילוטים מוצלחים שקודמו במחלקת המיפרטים על ידי נורית צרפתי ואביעד קולנדר, ועכשיו היא יוצאת לשלב היישום הרחב, כאשר כל רשת ההולכה באזור ירושלים והנגב תכוסה. "הפיילוט הוכיח שהמודל יכול לסייע לנו למנוע פגיעת עצים ברשת ולהפוך את העבודה ליעילה יותר", מוסיפה מנגל. "המטרה היא לאפשר לאנשי התפעול בשטח לראות את המידע דרך אפליקציה ייעודית, וכך לפעול באופן ממוקד ומבוסס נתונים".
"זו דרך חדשה לגמרי לעבוד"
השימוש בטכנולוגיות מתקדמות, כגון מדד NDVI שמודד את בריאות העצים, מאפשר להעריך את הסיכונים בשטח בצורה מתוחכמת ומדויקת. "זו דרך לגמרי חדשה לעבוד", אומרת ד"ר מנגל. "בעבר, הסתמכנו על הערכות שטחיות של עובדי השטח, שלא תמיד יכלו לדעת מה הגובה המדויק של העץ או כמה קרוב הוא לרשת. היום, עם הכלים הטכנולוגיים והמודל מבוסס הבינה המלאכותית, אנחנו יכולים לתכנן את העבודה בצורה חכמה ולהפחית בצורה ניכרת את התקלות".
חיסכון כספי ניכר
מעבר לדיוק וליעילות, הטכנולוגיה החדשה מביאה איתה גם חיסכון כלכלי ניכר. "היכולת לזהות עצים שמסכנים את הרשת חוסכת לנו עבודה מיותרת של גיזום, ומונעת תקלות שעלולות לעלות הרבה כסף לחברת החשמל", מסבירה ד"ר מנגל. "זה הופך את העבודה ליותר מדויקת, מהירה ומשתלמת כלכלית".
הפרויקט הזה הוא לא רק עוד יוזמה טכנולוגית בחברת החשמל, אלא גם עדות לרוח החדשנות בארגון שמובילה בנחישות גילי הייזלר מנהלת החדשנות בחברת חשמל וצוותה. "העבודה שלי בחברת החשמל תמיד הייתה קשורה לחיפוש דרכים חדשות להתמודדות עם אתגרים", משתפת ד"ר מנגל. "יחד עם שותפי לדרך יצחק כהן וצוותים נוספים, הצלחנו להביא פתרון שמשנה את הדרך שבה אנחנו עובדים בשטח, ולדעתי, מדובר רק בתחילתו של מהפך טכנולוגי בחברה".
בנוסף, חשוב לד"ר מנגל לפרגן לאהוד לרדו, מנהל אחזקה אגף ירושלים והנגב, שהוביל יחד עם הצוות את הפרויקט. "אהוד והצוות שלו עשו עבודה מדהימה בתיקוף המודל, ובזכותם אנחנו בטוחים שהמודל באמת מתאים לשטח ועובד כהלכה", מציינת מנגל בהערכה. "וגם כמובן לפרגן למחלקת המיפרטים נורית צרפתי ואביעד קולנדר".
מתנת פרידה
ד"ר מנגל, שמובילה את הפרויקט, עתידה לפרוש מחברת החשמל אחרי 36 שנות עבודה. עבורה המיזם הזה הוא יותר מסתם פרויקט חדשני – הוא סוג של מתנת פרידה לחברה שבה עבדה שנים רבות. "זו המתנה שלי לחברת החשמל", היא אומרת בהתרגשות. "אני עוזבת אחרי תקופה מאוד ארוכה, והעבודה על המודל הזה הייתה אחד הדברים המאתגרים והמספקים ביותר שעשיתי. וזו הזדמנות לומר לחברת החשמל מנהליה ועובדיה תודה רבה. היצירתיות שלי לא נגמרת, ויכול להיות שעוד אמצא מה לעשות בעתיד, אבל עכשיו אני מרגישה שסיימתי פרק משמעותי".