האם ניתן לזהות תקלות בכבלי מתח גבוה תת-קרקעיים עוד לפני שהן מתרחשות, וכך לחסוך ללקוחות אי נוחות ותקלות באספקת החשמל? במגזר הנדסת חלוקה מקדמים פיילוט חדשני בהובלתה של המהנדסת אדריאנה לויאן שמטרתו להתמודד עם האתגר הזה באמצעות טכנולוגיות חיזוי מתקדמות.
לדברי שחר גאנם-תאבת, מנהלת החדשנות בחטיבת הרשת, מדובר בשדרוג מהותי באופן הטיפול בתקלות בכבלי החשמל: "המטרה היא לעבור מתחזוקת שבר לתחזוקה חזויה. אנחנו פיזרנו כ-40 מערכות של סנסורים בכבלי חשמל מתח גבוה תת-קרקעיים שמנטרים את מצב הכבל ויכולים להתריע מראש על תקלה עתידית. במקום לגלות את התקלה רק אחרי שהיא מתרחשת, אנחנו מקבלים הזדמנות לטפל בה באופן יזום מראש".
איך הטכנולוגיה הזו עובדת?
"המערכות שהותקנו מבוססות על ניטור התפרקויות חלקיות, תופעה פיזיקלית שמתרחשת בכבל כשהוא מתחיל להינזק. הטכנולוגיה, שפותחה בהולנד, משתמשת בבינה מלאכותית לניתוח נתונים ומספקת התרעות מדויקות על מיקום הבעיה, חומרתה והזמן שבו היא צפויה להתרחש. בפיילוט עובדי הרשת היו צריכים ללמוד לא רק כיצד להתקין את המערכות, אלא גם כיצד לנתח ולאמת את ההתראות שהתקבלו. לדוגמה, להבין אם מדובר בהתראת אמת או התראת שווא, ומה המשמעות של כל התראה בפועל."
לדברי תאבת, מהנדסת חשמל בהכשרתה, הפיילוט נמצא עדיין בשלביו הראשונים, אבל "כבר קיבלנו התראות אמת על תקלות במספר מקרים שונים. מדובר בצעד ראשון, אבל כדי למצות את יתרונות הטכנולוגיה נצטרך להמשיך באימות התראות עתידיות ולהרחיב את הפריסה של הטכנולוגיה ולבחון אותה בקנה מידה רחב יותר".
כחטיבה האחראית על ניהול הרשת החל מהתכנון, הקמה תפעול ואחזקת הרשת, שילוב מערכות חישה מתקדמות ויכולות בינה מלאכותית הינם הכרחיים לניהול משאב חכם היכולים להביא להורדת עלויות משמעותיות ושיפור יכולת החטיבה לניהול רשת מושכל שמוביל בהכרח לשיפור אמינות הרשת, "הטכנולוגיה הזו כבר בשימוש נרחב בהולנד, והנתונים מראים שהיא חוסכת משמעותית בדקות אי אספקה ועלויות התחזוקה", מסבירה תאבת. "אצלנו הפיילוט עוד לא הגיע לשלב שבו אפשר לכמת את החיסכון והתועלות במדויק אבל ברגע שהטכנולוגיה תוכח כאמינה – ברור שהיא תחסוך הרבה זמן וכסף ותביא לשיפור השירות ללקוחות".
ומה השלב הבא?
"עם סיום הפיילוט, נבחן את התועלת הכלכלית והתפעולית של המערכת ותשקול את הרחבת השימוש בה. אנחנו מתמקדים בלמידה של הטכנולוגיה ובשיפור תהליכי העבודה שלנו".
לדברי תאבת, חדשנות היא חלק בלתי נפרד מהשינויים שחברת החשמל עוברת. "בעבר, רשת החשמל תוכננה והוקמה לעולם שונה לגמרי מזה שאנחנו חיים בו היום. עם שילובם של הייצור המבוזר, רכבים חשמליים, אגירת אנרגיה ולקוחות שהם גם צרכנים וגם מייצרים חשמל בעצמם, האתגרים גדולים מתמיד אך בד בבד מייצרים עבורנו הזדמנויות עסקיות חדשות. ועל מנת להצליח להתמודד עם אתגרים כבירים אלה חברת החשמל מאמצת תהליכי חדשנות ומשקיעה בפיתוח טכנולוגיות חדשות, בנוסף אנו עדים לשינוי תודעתי בקרב העובדים, מהוותיקים ועד הצעירים, שמגלים יצירתיות ופתרונות חדשניים שמייעלים את העבודה ומקדמים את מצוינות החברה".